Petljaju i lažu s pričama o mjesecu – ovakvih “posebnih” noćiju imate koliko hoćete!

SARAJEVO – Zbog pomračenja Mjeseca ova noć, osim što je naduža, bit će i najtamnija. Takvo nešto se nije desilo proteklih 500 godina, piše io9.Gizmodo. Profesor s odsjeka za naučno novinarstvo na New York Univerzitetu, John, Rennie, objašnjava šta možete vidjeti i doživjeti u ranim jutarnjim satima:

Zatamnjen mjesečev prsten.
Prilično uporan osjećaj nelagode.
Zavijanje vukova.
Utvare koje hodaju zemljom; Dick Chaney koji ustaje iz groba.
Iskrivljenost zodijaka.
Invaziju iz drugih dimenzija.
Sveopće ludilo.
Cthulhu, izmišljenog svemirskog lika.
Tračak razuma u kaosu.
Obnovu Euklidove geometrije.
Gljivice Mi-go iz Yuggotha (izmišljene planete) kako napadaju ljudima mozak.
Pljesak, prije doručka.

Ustvari ovo nije posve točno jer novinari koji pišu o nauci često loše interpretiraju rezultate istraživanja-;).

Ono što zaista u ovoj najdužoj i najtamnijoj noći u proteklih 500 godina možete vidjeti je pet mogućih faza pomračenja mjeseca, a njega možete pratiti putem ovog linka:

http://www.skyandtelescope.com/astronomy-news/observing-news/a-sky-high-lunar-eclipse/

Prema Wired Scienceu Zemljina sjena će početi blokirati Mjesec oko 1:32 poslije ponoći po Istočnom vremenu, odnosno u 22:32 po Pacifičkom. U trenutku kada se Zemlja nađe direktno između Sunca i Mjeseca, Mjesec će postati hrđavo narančast i takav će ostati 72 minute. Europski i afrički kontinent će ovu pojavu moći vidjeti samo djelimično, dok će Amerikanci moći posebno uživati tijekom ove 72 minute narančastog Mjeseca, navodi io9.Gizmodo.

Ekipa s našeg portala je inače promatrala period od zadnjih pola godine (u nekoliko navrata smo i pisali o tome) i odgovorno tvrdimo kako “frajeri” šute na situaciju Biblijskih razmjera kad je Mjesec u pitanju. Najveći im je problem naći priču koju će “intelektualci podojiti”!

Naime, mjeseca sve češće nema tijekom noćiju na europskom kontinentu i to najbolje znaju oni koji to najviše prate. A priče poput navedene o večerašnjoj “posebnoj noći” nisu ništa drugo nego priče za malu djecu!

Izvor: Dnevno.ba

Izvor You Tube:
https://www.youtube.com/user/NonHumanEntities/videos

Izvor You Tube:
https://www.youtube.com/user/Crrow777/videos