Isus se oženio za Mariju Magdalenu i imao decu, stoji u tekstu starom gotovo 1500 godina koji se pojavio u Britanskoj biblioteci, prenosi „Independent„.

Tekst je nazvan „Izgubljeno jevanđelje“ i preveden je s jezika koji se povezuje s aramejskim, a na njemu su godinama radili profesor Beri Vilson i pisac Simča Jakobovici. U njemu se navodi i da je Marija Magdalena zapravo bila „originalna Devica Marija“, ali da je, kao što je navedeno, bila njegova žena, a ne majka.

1363302463_3120_Untitled-1

Mnogi stručnjaci umanjili su istorijsku vrednost ove biblijske ličnosti, ali prema prevodiocima ovog teksta, ona je imala puno veću važnost nego što joj se prvotno pripisivalo, odnosno bila je uz Isusa u svim trenucima koji su se do sada povezivali sa Devicom Marijom.

Naravno, ovo nije prvi put da se otkrivaju razna „nova jevanđelja“ u kojima se tvrdi da je Isus bio u romantičnom odnosu s Marijom Magdalenom, a o tome su pisali i Nikos Kazantzakis u „Poslednjem Hristovom iskušenju“ i Den Braun u „Da Vinčijevom kodu“.

NetBase-WSJ-Analysis-Jesus-Wife

Za ovaj se tekst navodi da datira iz 570. godine i da je napisan na životinjskoj koži. U arhivima Britanske biblioteke nalazi se poslednjih 20 godina, a tamo je prebačen iz Britanskog muzeja koji ga je 1847. godine kupio od trgovca umetninama koji je tvrdio da ga je nabavio iz samostana sv. Makarija u Egiptu.

Poslednjih 160 godina dokument su proučavali stručnjaci koji u njemu nisu pronašli „ništa zanimljivo“, što se očigledno promenilo kad je on stigao u Vilsonove ruke. Nakon šest godina proučavanja on i Jakobovici došli su do spomenutih „otkrića“.

jesus-and-mary-magdelene

Dalja saznanja iz knjige, uključujući i imena Isusove dece. biće poznata 12. novembra, za kad je zakazana službena promocija.

Izvor: B92

was-Jesus-married