Istraživači sa Univerziteta u Šefildu i Centra za astrobiologiju Univerziteta u Bakingemu tvrde da čestica pronađena u stratosferi predstavlja dugoočekivani dokaz postojanja vanzemaljskog života, piše “Independent

Međutim, naučnici nisu bili zadovoljni rešavanjem jedne od najvećih misterija univerzuma i tvrde da njihovo otkriće objašnjava i poreklo čovečanstva i otkriva da je sav život na Zemlji originalno došao iz svemira.

exogenesis(1)

Profesor Milton Vejnrajt i njegov tim do ovog otkrića došli su nakon lansiranja balona u stratosferu tokom kiše meteora Perseida prošle godine.

Balon je lansiran 27 kilometara u Zemljinu stratosferu i bio je opremljen sterilnim instrumentima dizajniranim da uhvate male biološke organizme.

Tokom ovog puta, jedan instrument uhvatio je organizam, veličine oko 10 mikrona, za koji Vejnrajt tvrdi da je u pitanju kolokvijlano nazvana „zmajeva čestica“ za koju je naučna analiza pokazala da je sačinjena od ugljenika i kiseonika i samim tim nije deo kosmičke ili vulkanske prašine.

Vejnrajt je u intervjuu za „Daily Express“ objasnio da nije bilo jasno da li je organizam jednoćelijska životna forma ili je sačinjen od manjih mikroba.

Takođe je bio nedvosmislen kada je izjavio da je ovaj biološki entitet „nešto što do sada nije otkriveno na Zemlji“.

„Ono što je neverovatno jeste to što su ovi organizmi u apsolutno savršenom stanju. Nema polena, trave ili čestica zagađenja na njima. Sem ukoliko ne postoji način da se oni izdignu sa zemlje i prođu kroz sito koje će ih osloboditi svega onoga što se na zemlji nalazi, onda ovi organizmi dolaze iz svemira“, izjavio je Vejnrajt.

Međutim, njegove tvrdnje privukle su i kritiku naučne zajednice.

Jedan astrobiolog je za sajt Space.com izjavio da ovakav zaključak zahteva i ozbiljne dokaze i dodao da Vejnrajt mora da pokaže da je oganizam sačinjen iz D amino kiselina umesto L amino kiselina – to bi bila neka vrsta dokaza da u pitanju nije ista biohemija koja se može naći na objektima sa Zemlje.

Međutim, ovo otkriće naišlo je i na odobravanje.

Njegova tvrdnja došla je svega nekoliko nedelja nakon što su ruski naučnici izjavili da su naišli na tragove morskog života koji živi na spoljnoj strani Međunarodne svemirske stanice. U pitanju je prvi put da su kompleksni organizmi otkriveni u svemiru, a mnogi veruju da ovo otkriće ide u prilog teoriji da sav život na Zemlji svoje poreklo vodi iz svemira.

Ovo nije prvi put da je Vejnrajt izneo ove neobične tvrdnje. Prošle godine je listu „Independent“ rekao „da je 95 odsto siguran da pronađeni organizam nije zemaljskog porekla“.

„Sudeći po svim informacijama koje nauka ima, znamo da oni dolaze iz svemira. Ne postoji poznati mehanizam koji bi ovim životnim oblicima omogućio da dostignu tu visinu“, dodao je.

Pojedini uzorci koji su uhvaćeni bili su prekriveni kosmičkom prašinom, dajući dodatni kredibilitet ideji da su došli iz svemira.

„Čestice su izuzetno čiste i na sebi nemaju čestice prašine tako da mislim da su došli sa vodene površine, a najočiglednija takva sredina jesu komete“, zaključio je Vejnrajt.

Space_molecules(1)