Dok neki znanstvenici tvrde kako su Nazca linije isključivo religijskog značenja, drugi u njima vide brojne misterije. Neki vjeruju kako imaju veze i s izvanzemaljcima.

 

Niz ogromnih crteža na tlu, tj. geoglifa, nalazi se na pustinjskom platou u Peruu u pokrajini Nazca. Poznate su pod imenom “Nazca linije”, a od otkrića do danas pojavile su se mnoge teorije o njihovom nastanku.

Nazca linije otkrio je arheolog Toribio Mejia Xesspe iz Perua dok je planinario po okolnim brežuljcima 1927. godine. Otkrio je i kako se Nazca linije mogu vidjeti samo s tih brežuljaka ili iz još veće udaljenosti upravo zbog njihove veličine.

Nalaze se na ravnim pustinjskim površinama od 450 kilometara kvadratnih, a Nazca linije su dugačke i do 20 km. Iscrtavaju razne pravilne i nepravilne geometrijske oblike, a neke su prepoznate kao likovi i figure npr. biljaka, ljudi, cvijeća, pauka, riba, ptica, guštera i kitova.

Kako su pokazala istraživanja, Nazca linije su rađene čišćenjem kamenja i skidanjem površinskih slojeva zemlje sve do svijetlih slojeva kako bi se dobro vidjele.

Ono što mnogima nije jasno i što je potaknulo nagađanja je –  zašto bi lokalna plemena radila nešto što se ne može vidjeti golim okom nego samo iz balona ili aviona? Kako su uopće mogli kontrolirati kako izgleda crtež iz zraka jer na tlu linije izgledaju kao mali puteljci.  

Geoglife proslavila Maria Reicha iz NjemačkeIako se prije vjerovalo kako su linije nastale između 100. i 750. godine u vrijeme Nazca kulture, neki znanstvenici smatraju kako su nastale između 800. i 200. godine prije Krista, tj. nastale su u Paracas razdoblju. Nije jasno koje su značenje linije imale u vrijeme nastanka, ali se pretpostavlja da su povezane s religijskim vjerovanjima. Geoglifi su postali svjetski poznati nakon što je 1949. godine Maria Reiche iz Njemačke posjetila Peru te se počela brinuti za zaštitu linija. Nazca linije su se 1994. godine našle i na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

Tijekom godina su se pojavile i razne teorije.

Linije su napravljene za izvanzemaljceŠvicarski autor Erich von Däniken u svojoj knjizi iz 1968. godine tvrdi kako su linije mogle izvanzemaljcima služiti kao sletište i uzletište jer se jasno vide samo s velikih visina. Neki znanstvenici tvrde kako je cijeli plato Nazca bio golema sportska arena, od koje su ostale samo linije koje su danas poznate kao Nazca linije. Drugi pak smatraju kako su linije napravljene za prizivanje kiše.

Britanski istraživači pronašli “nevidljivi” labirintMisterijem Nazca linija pozabavili su se i znanstvenici Nicholas Saunders te Clive Ruggles, koji su detaljno sve istražili. Propješačili su 1500 km te su istražili i najslabije vidljive geoglife iz Nazce da otkriju njihove tajne. Otkrili su nekoliko slojeva mreža i labirinata te crta koje su ostale skrivene jer ih je zameo vjetar. Koristili su GPS te su napravili karte svih geoglifa.

Otkrili su crtež labirinta koji se proteže čitavim platoom Nazca, a nije vidljiv običnim okom. Labirint je u središnjem dijelu spiralnog oblika, a promjer mu je oko 4,4 kilometara. Istaknuli su kako su otkrili i da je većina geoglifa ostala sačuvana zbog brojnih hodočasnika koji to područje posjećuju svake godine. Dvojica znanstvenika, inače iz Velike Britanije, utvrdila su kako su stari narodi koji su živjeli na tom području koristili linije zbog procesija, a neke od linija su imale isključivo obrednu ulogu.

Još jedna teorija govori u prilog tome da su Nazca linije označavale put prema nalazištima vode.

Prije nekoliko godina znanstvenici iz Japana otkrili su na obližnjim brežuljcima i nove linije, za koje se nije znalo ranije. Te linije su manje vidljive, a radi se o crtežima ljudske glave i životinja. Nazca linije su dostupne i preko Google Eartha, te svi koje linije zanimaju mogu više o njima provjeriti ondje.

11 12  13

 

 

 

 

 

 

14 15  16

 

 

 

 

 

 

17  1918

 

 

 

 

 

20  2122