Osim balkanskih država, Austrije, Mađarske i dela Ukrajine, kalifat bi trebalo da obuhvata i Španiju, Bliski istok, severnu Afriku i veliko područje Azije, a u njemu bi vladali strogi šerijatski zakoni

Mapa-teroristi-srbija-americki-novinar-620x350

ISIL, islamistička militantna grupa koja je proglasila kalifat, tj. islamsku državu, na teritorijima u Iraku i Siriji, objavila je petogodišnji plan za globalnu dominaciju. Na karti se vide jasni obrisi teritorija koje sunitski militanti planiraju da osvoje, a u njih spada i Srbija.

Osim balkanskih država, Austrije, Mađarske i dela Ukrajine, kalifat bi trebalo da obuhvata i Španiju, Bliski istok, severnu Afriku i veliko područje Azije, a u njemu bi vladali strogi šerijatski zakoni.

Vođa ISIL-a Abu Bakr al-Bagdad proglašen je kalifom Ibrahimom i vođom “svih muslimana u svetu“, a grupacija je muslimane pozvala da “iskažu vernost” novom vladaru i “odbace demokratiju i ostalo smeće sa zapada“. Nakon proglašenja kalfata, ISIL je promenio ime u “Islamska država“, prenosi Večernji.hr.

16world

Podsetimo, na čelu ISIL-a je nemilosrdni, ali misteriozni Abu Bakr al-Bagdadi, kog su mnogi već prozvali novim Osamom bin Ladenom, a Amerikanci nude 10 miliona dolara za njegovu glavu. Opisuju ga kao izrazito ambicioznog nasilnika vrhunskih taktičkih sposobnosti, ali o njemu kao osobi ne zna se puno.

Objavljene su samo njegove dve fotografije, a i njihova autentičnost se dovodi u pitanje, s obzirom da se Baghdadi navodno retko otkriva i svojim suborcima, kojima se obraća skrivajući lice maskom. Zbog toga je jedan od njegovih nadimaka i “Nevidljivi šeik“. Osim što krije lice, često se i lažno predstavlja tako da je postao neuhvatljiv.

Uhapsili smo ili ubili barem šest ljudi koji su nosili njegovo ime. On je kao duh koji se stalno negde drugde prikazuje. Više nisam siguran šta je o njemu istina, a šta izmišljotina – izjavio je nekadašnji zapovednik britanskih specijalnih vojnih snaga ser Grjem Lamb i dodaje da Bagdad kao jedna osoba možda i ne postoji.

190987_newsdetail

Inače, ISIL je osnovan 2004. godine i odmah je postao pridružena članica al-Kaide. U međuvremenu je preuzeo kontrolu nad svim al-Kaidinim operacijama u Iraku, ali u februaru je centrala terorističke mreže, koju je osnovao Osama bin Laden, objavila da ne želi da ima nikakve veze sa Bagdadijevom grupom.

(Telegraf.rs)

Pročitati još: http://cybermikan-sungazing.org/cilj-isis-isil-je-sirenje-islama-u-ime-muhameda-ubistvo-na-najsvirepiji-nacin-onih-koji-im-se-odupiru-bez-obrzira-koje-vere-bili/